Noticies


Noticies

OFENSIVA A TOTS NIVELLS PER DEFENSAR L´ACTUAL STATU QUO DE LA PROCURA
10 d'Octubre de 2013

OFENSIVA A TOTS NIVELLS PER DEFENSAR L´ACTUAL STATU QUO DE LA PROCURA

Des del dia en què es va celebrar l’assemblea informativa del 12 de setembre, han estat múltiples les reunions i accions dirigides a defensar la posició actual de la nostra professió dins del sistema judicial espanyol. Es podria dir, sense por a equivocar-nos, que, dia sí, dia també, la Junta de Barcelona en ple, el Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya i el Consejo General de Procuradores de España han estat treballant molt intensament per fer veure al govern de l’Estat que l’avantprojecte de la Llei de Serveis, cas d’aprovar-se amb l’actual redacció, produiria gravíssims perjudicis pel normal funcionament del servei públic de la justícia.

En primer terme, cal recordar que el dia 23 de setembre va cloure el termini de presentació de les al·legacions i que, entre tots plegats, hem aconseguit una fita històrica: 130.000 adhesions!

Tanmateix, i sota la direcció de l’Advocat de l’Estat i soci del despatx Roca Junyent, Manuel Silva, es van presentar les allegacions oficials del Consejo General de Procuradores de España. Un treball extraordinari, de més de 160 pàgines, amb tota l’argumentació tècnica i jurídica que avala l’actual statu quo de la procura.

Paral·lelament s’està treballant, sota la direcció d’una de les firmes d’auditoria amb més prestigi internacional, un informe que acreditarà els elevadíssims costos que pot comportar per a l’Administració de Justícia la implementació del servei de notificacions a tots els lletrats i les gravíssimes conseqüències per a la destrucció de llocs de feina en el sector professional de la procura.

Conjuntament amb tot l’esmentat, s’han dut a terme nombroses reunions amb representants de tots els partits polítics; amb presidents de Tribunals Superiors de Justícia i de les Audiències Provincials de tot Espanya; amb membres del Consell General del Poder Judicial, i amb representants de la Comissió Europea. També s’han mantingut múltiples contactes amb mitjans de comunicació.

Recentment, el degà, Ignacio López Chocarro, va participar en la reunió del dia 1 d’octubre amb representants del Ministeri d'Economia, els veritables ponents de l’avantprojecte.

El divendres 4, una comissió formada per membres de les Juntes dels col·legis de Barcelona i Madrid, encapçalada pels seus degans, López Chocarro i Álvarez-Buylla, es va traslladar a París per mantenir una intensa jornada de treball amb els representants de la Chambre National d’Hussiers de Justice, amb l’objectiu d’establir sinèrgies davant les autoritats europees, on els hussiers mantenen una posició molt més sòlida i reconeguda que els procuradors.

Fruit d’aquest primer contacte, avui mateix Ignacio López Chocarro ha pronunciat una conferència a Brussel·les, en el marc de les jornades “E-Justice Europe”, davant d’importants membres de la Comissió Europea. La ponència ha tractat sobre els mitjans telemàtics en la justícia espanyola i la posició del procurador dels tribunals dins del sistema judicial espanyol. La jornada ha permès, també, entrar en contacte directe amb les autoritats de la UE que influeixen en tot el procés d’adaptació de les lleis espanyoles a la Directiva de Serveis.

I per últim, també avui, el Degà de Barcelona, conjuntament amb el Degà del Col·legi de Procuradors de Saragossa, Luis Ortega, ha participat a Brussel·les en una importantíssima reunió amb els membres de DG ECFIN (Direcció General d'Assumptes Econòmics i Financers de la Comissió Europea) per tractar específicament l’avantprojecte de la Llei de Serveis.

Després de totes aquestes accions, reunions i contactes, es confirma que el món de la justícia defensa sense fissures l’actual model competencial que manté la incompatibilitat entre les professions del procurador i l’advocat. D’altre banda, els interlocutors del ministeri d’Economia i de la UE, tot i mantenir la seves posicions inicials expressades en l’avantprojecte, han reconegut tenir seriosos dubtes després de conèixer les argumentacions presentades i defensades en totes les trobades, que, ben segur, obren un horitzó d’esperança. Queda molt per fer i com sempre s’ha explicat la situació és molt complexa i difícil, però es mantenen les esperances en poder redreçar la situació.