Noticies


Noticies

DEBAT POLÍTIC : ELS PROCURADORS I LA JUSTÍCIA
9 de Novembre de 2011

DEBAT POLÍTIC : ELS PROCURADORS I LA JUSTÍCIA

Prop d’un centenar de procuradors van aplegar-se ahir al vespre en l’acte que l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona (ICPB) i el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya va organitzar amb els representants dels partits polítics per a escoltar les seves propostes en l’àmbit de la Justícia. El debat polític va ser presidit pel degà de l’ICPB i president del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Ignacio López, i pel vicedegà de l’ICPB, Ramon Daví, qui actuà de moderador.

La taula rodona va comptar amb la participació d’Àlex Sáez (diputat del PSC), Dolors Montserrat (diputada del PP), Mercè Pigem (diputada de CiU), Pere Aragonès (diputat d’ERC) i Salvador Milà (diputat d’ICV), i va centrar-se en el paper dels Col·legis Professionals i la futura Llei de Serveis Professionals; la nova Oficina Judicial, i l’Execució Civil i el paper del Procurador dels Tribunals.

Ignacio López, degà de l’ICPB i president del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, va donar la benvinguda a tots els assistents a l’acte, i va agrair, especialment, la participació dels cinc representants polítics, en un moment on s’han d’abordar importants qüestions per al col·lectiu. El degà va destacar que “la Justícia, davant la situació de crisi econòmica actual, ha de ser capaç de donar una resposta ràpida als problemes de la societat” i que per a aconseguir-ho els procuradors estan disposats a participar en aquest procés. 

El debat va començar amb la presentació dels representants polítics pel vicedegà de l’ICPB i moderador de l’acte, Ramon Daví. Daví aprofità la seva presentació per tal de reconèixer la tasca que els representants polítics porten a terme i va agrair el tracte que el procuradors han rebut sempre per part dels partits. “Sempre que ens hem adreçats als partits polítics, hem rebut un tracte exquisit”, va dir.
 


El paper dels Col·legis Professionals i la futura llei de Serveis Professionals van donar el tret de sortida al debat. Els partits polítics van coincidir en criticar la directiva de liberalització de serveis i en la necessitat de mantenir la incompatibilitat entre procuradors i advocats. Com va apuntar la representant de CiU, Mercè Pigem, “el que no està espatllat, no cal arreglar-ho”, fent una clara defensa del paper del procurador. En aquest punt, Àlex Sáez, del PSC, també va voler destacar que el seu partit defensés les peculiaritats de la procura en la Llei d’Accés a les professions d’Advocat i Procurador.

A continuació, els participants van exposar la seva opinió vers la nova Oficina Judicial. Davant del col·lapse de les oficines judicials, els diputats del PSC, ERC, ICV i CIU van demanar una nova Oficina Judicial moderna, del segle XXI, capaç de donar resposta a la demanda de justícia de la societat. Els quatre representants polítics van coincidir a qualificar aquesta qüestió com a complexa, ja que actualment no es disposa de recursos materials ni personals suficients i perquè al territori conviuen diferents realitats, motiu pel qual demanen una descentralització de la justícia. La diputada de CiU, Mercè Pigem, va remarcar que el programa de CiU recull que l’Oficina Judicial és cabdal per a la modernització de la justícia, i per això aposta pel treball conjunt amb els diferents operadors jurídics i per la implantació de l’expedient electrònic, entre d’altres actuacions. A més a més, va demanar “més competències per a les Comunitats Autònomes” i va destacar que “el pacte fiscal és vital per a millorar el funcionament del sistema”.

En aquest punt, Dolors Montserrat, representant del PP, es va desmarcar dels seus companys, tot afirmant que, avui dia, l’Oficina Judicial no pot ser una realitat, ja que no hi ha recursos, i les proves pilot – realitzades a Burgos i Múrcia- han estat un fracàs. La popular va apostar per la revisió d’aquesta llei, a través de la introducció de canvis com la Llei de Demarcació i Planta i els Tribunals d’instància.

 

L’Execució Civil i el paper del Procurador dels Tribunals va ser el darrer tema del debat, i tots els partits polítics van coincidir en la defensa dels diferents agents que participen en el procés de la justícia perquè tots són necessaris. Els participants, a més, van destacar que els procuradors podrien assumir més responsabilitat en l’exercici de la seva feina, especialment en l’execució i la notificació.

Pigem va lamentar que en el darrer tràmit parlamentari de la Llei de Mesures per l’agilització de la Justícia, en què el seu partit va presentar esmenes per la supressió dels testimonis en les diligències de comunicació dutes a terme pels procuradors i, també, per facilitar l’accés al punt neutre judicial, el PP i el PSOE no les votessin a favor.

Salvador Milà va fer una crida als assistents per tal de buscar “nous espais” dins de la seva professió, a donar allò que ningú més dóna, a diferenciar-se de la resta. Segons apuntà “ens hem de guanyar l’espai per la feina que fem, i no per la llei”. Per la seva banda, Pere Aragonès, d’ERC, va demanar la desjudicialització de molta feina que s’està fent als jutjats i que podrien portar a terme els procuradors.


 


El torn de preguntes es va obrir amb el manteniment dels aranzels dels procuradors i en la imposició de taxes. Sobre la primera qüestió, els representants polítics es van manifestar a favor de mantenir els aranzels, només ICV va anar més enllà, demanant que es vagi cap a una flexibilització. Segons Milà, ICV creu en els honoraris mínims i no en un aranzel tancat.

Quant a la imposició de taxes, la resposta va ser unànime. Tots els partits van coincidir a defensar la no imposició perquè suposaria una discriminació vers als sectors més desfavorits.

La cloenda de l’acte va a anar a càrrec del degà de l’ICPB i president del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Ignacio López. López va manifestar la seva satisfacció després d’escoltar de tots els polítics els seu compromís per mantenir la incompatibilitat del procurador amb la d’advocat, alhora que va reconèixer que caldria una revisió del projecte sobre l’oficina judicial i també sobre els aranzels. El degà de l’ICPB va tancar l’acte agraint la participació dels assistents i va oferir-se a col·laborar amb els partits polítics per tal de millorar la justícia.