Noticies


Noticies

EL DEGÀ RECULL EL PREMI JUSTÍCIA DE CATALUNYA AL COL·LEGI, LA MÉS ALTA DISTINCIÓ CATALANA EN L´ÀMBIT JURÍDIC
22 de Novembre de 2012

EL DEGÀ RECULL EL PREMI JUSTÍCIA DE CATALUNYA AL COL·LEGI, LA MÉS ALTA DISTINCIÓ CATALANA EN L´ÀMBIT JURÍDIC

En un acte celebrat al Palau de la Generalitat, i davant d'un auditori ple de gom a gom, el degà Ignacio López va recollir aquest dilluns passat, dia 19 de novembre, el Premi Justícia de Catalunya, que la Generalitat ha atorgat enguany al Col·legi en reconeixement al seu compromís amb els ciutadans i la justícia al llarg de la seva història.

Durant l'acte, presidit per la consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, el degà va pronunciar un discurs d'agraïment davant del públic assistent. Entre moltes altres qüestions, el degà va explicar que en els darrers 15 anys, la demanda social de justícia s'ha duplicat, fet que ha comportat una important càrrega de treball als nostres tribunals. En aquest sentit, conciliar rapidesa i qualitat no és cosa fàcil, i "la demanda de justícia no només requereix respostes ràpides, sinó que precisa el compromís i la responsabilitat de tots els professionals del dret, perquè els justiciables puguin accedir a una justícia àgil i eficaç". Segons Ignacio López, els professionals del Dret i, dins d’aquests, els procuradors catalans, han estat sempre "solidaris" amb el Govern de la Generalitat perquè s’atribueixin definitivament a les Comunitats Autònomes amb competències en Justícia els ingressos derivats de les taxes estatals i els interessos dels comptes de consignacions per poder-los destinar a sufragar els costos de la justícia.

"També ho som (de solidaris) en la necessitat de buscar fórmules alternatives a la resolució dels conflictes per reduir així el nombre d'assumptes, a la vegada que han d'arbitrar-se mecanismes que permetin disminuir aquells casos de litigació temerària", però, per a l'Ignacio López, "com a juristes, el que no podem permetre és que, per mitjà d'unes taxes totalment desproporcionades -com les que de forma imminent dintre de pocs dies pretén aprovar el Ministeri de Justícia, oblidant anteriors promeses de diàleg-, s'impedeixi l'accés dels ciutadans a la Justícia, en fer impossible i antieconòmic haver d'acudir als Tribunals per exercir els seus drets".

En resum, amb les taxes, "pot ser que sí disminueixi la càrrega de treball dels nostres tribunals -va manifestar el degà-, però del que estem plenament segurs és que provocarà tremendes desigualtats entre el ciutadà del carrer i les grans companyies, que poden situar els primers en una clara situació de desavantatge social en obligar-los a haver de renunciar a un dret tan bàsic i essencial com és el de l'accés a la Justícia".

El Premi Justícia de Catalunya és la més alta distinció que la Generalitat atorga en l'àmbit jurídic. Amb la seva concessió, es vol destacar la col·laboració del Col·legi amb el Departament de Justícia en l’impuls per a la modernització de l'Administració de Justícia a Catalunya, així com la seva participació activa en el foment de l'ús del català i en la prestació del servei d'assistència jurídica gratuïta.

En el decurs de l'acte, la consellera Bozal va lliurar, també, les Medalles d'Honor pels serveis excepcionals a la justícia a la Junta del Col·legi de Notaris; al magistrat Luís Rodríguez Vega i al secretari judicial Jaume Herraiz i Pagès.

Foto: Generalitat de Catalunya