Noticies


Noticies

ÈXIT DE LA CONFERÈNCIA´ELS PROCURADORS DE BARCELONA DURANT LA GUERRA DE SUCCESSIÓ´
25 de Setembre de 2014

ÈXIT DE LA CONFERÈNCIA´ELS PROCURADORS DE BARCELONA DURANT LA GUERRA DE SUCCESSIÓ´

El passat dimarts 23 de setembre es va celebrar al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) la conferència “Els Procuradors de Barcelona durant la Guerra de Successió”, a càrrec de l’historiador Víctor Mata. La ponència, que organitzà el Col·legi de Procuradors de Barcelona, va reunir a més de 100 assistents, que ompliren la sala Martí l'Humà del recinte.

La conferència va ser presentada pel vicedegà de l'ICPB, Ramon Daví, i comptà amb les intervencions del periodista Toni Rodríguez i de l'historiador Joan Roca, director del MUHBA. També participaren a l'acte diversos membres de l'Associació de Recreació Històrica La Coronela de Barcelona i dos músics, que interpretaren en directe peces del segle XVIII.

La conferència va donar a conèixer el paper que van dur a terme els procuradors dels tribunals de Barcelona –aleshores coneguts com notaris reials i causídics- durant la Guerra de Successió Espanyola (1701-1714). Des del 1705, els procuradors van abandonar la legalitat borbònica i s’afegiren a la causa austriacista, partidària del constitucionalisme. Tant és així, que van combatre en la primera companyia del cinquè batalló de la Coronela, la força armada del municipi de Barcelona que defensà amb les armes les institucions catalanes i el dret públic català.

Després de la ponència, es va inaugurar una breu mostra dedicada també a “Els Procuradors durant la Guerra de Successió”, que podrà veure’s al vestíbul del Museu d’Història de Barcelona fins al 13 d'octubre. Aquesta exposició recorda el paper dels procuradors durant la Guerra i també després de l’11 de setembre, quan el Col·legi de Notaris Reials i Causídics de Barcelona va ser sotmès a la repressió.

La conferència i la mostra se sumen al conjunt de les noves aportacions historiogràfiques sorgides amb la commemoració del Tricentenari.